Дружество ВЕДА представя:

Ваясаки в България

VayasakiСветовно признат, заради музикалните си умения да представя древното изкуство на Бхаджан и Киртан (древни индийски музикални стилове), Ваясаки ви поднася редкия шанс да преживеете вкуса на автентичната, свещенна музика на древна Индия.Роден в Лондон (Англия), след много години в музикалния шоубизнес и лично търсене на съвършенството, в момента той е един от водещите изпълнители на традиционна индийска рага. Стартирайки като рок и блус китарист, увлечен в пеене, вкусът му към индийската култура се появява още в ранните години на музикалната му кариера. 


Музикалната му кариера го среща с редица рок легенди. Изпълнява съвместно с Neil Young, Guess Who, George Harrison и др.

През 1978г. пристига в Бангладеш и се слива с местната култура, изучавайки бенгалски език и живота на хората. Там Ваясаки открива древното изкуство на бенгалския Рага-Киртан. Решава да използва своя вокален потенциал, за да разпространи тази техника по целия свят.
Връща се в Лондон със собствен стил на Киртан, уникална смес от древна бенгалска музика и съвременно звучене.

Първият му албум е издаден през 1982г., последван от многобройни дискове, които в момента са считани за основополагащи в световната Рага-киртан сцена. В момента Ваясаки, като търсен изпълнител, провежда различни уъркшопи и участва във фестивали на петте континета. От 70-те години до сега се изявява сценично в над 60 страни, записва повече от 10 компакт диска с музика и написва книга за пренасянето на киртан/йога културата на запад. Забележителните му познания върху разнообразието в индийските Бхаджан и Киртан техники, подготвят сцена  за ново поколение артисти в процъфтяващия музикален жанр на Йога и мантра медитацията. 


vayasaki

Издадени албуми:

Отзиви за Ваясаки:

”Като алхимична формула, музиката на Ваясаки притежава точната доза любов и енергия, с която да ви плени, минавайки през ключалката на душата ви, без значение колко е малка и изхабена, превръщайки я в нещо невинно и свободно. Музиката му съдържа непринудената отдаденост на дете; тя е едно безплатно пътуване до Индия, една медитативна обиколка през Хималаите. Като безгранична радост, която се появява безпричинно и ви изненадва във всеки миг - тя е аромата на туко-що разцъфналото сърце, истинска благословия.”

Шивани Лока-Лакшми, продуцент на предстоящия филм ”Храмът на Баган”

''Малцина съвременни певци притежават вокалните възможности и гъвкавост на Ваясаки Дас - изпълнителят на необикновени киртани. Музиката на Ваясаки Дас пробужда в слушателите си древното и не подлежащо на остаряване възпяване на святите имена и ви пренася в сърцето на Индия. С мощната си комбинация от класически вокали, традиционни инструменти и преданост (бхава), Ваясаки създава несравнимо присъствие с музиката си. С няколко думи, неговите бхаджани и киртани пленяват ума и сърцето. ''

Рагани, основателка на Международното Киртан Сдружение

"Гласът на Ваясаки Дас, личната му интерпретация на мантрите и внушаващите му умения за свирене на хармониум докосва дълбоко сърцата ни. Напяването му донася спокойствие на ума, позволявайки ни да се свържем със душата - нашето истинско Аз."

Рената Сумар Гертнър Интегрална Йога - Джай Вида! Бело Хоризонте, Бразилия